Verzorging

Todos Juntos

Verzorging:
Vacht:

 

De Spaanse waterhond heeft van nature een krullende vacht. Wanneer de vacht langer wordt vormt deze koordjes. Minimaal 1 keer per jaar moet de vacht worden geschoren, maar vaker mag natuurlijk altijd! Hierbij moet de héle vacht eraf worden geschoren (ook op de staart en oren), om het rastypische uiterlijk te behouden. Er wordt dus geen model geschoren.

Het is aan te raden te investeren in een degelijk scheerapparaat, u zult hier veel plezier van hebben. Wij gebruiken een Aesculap Favorita II, waar wij erg tevreden over zijn.

De vacht van de Perro groeit ongeveer 1 cm per maand. Pups worden vaak voor de eerste keer geschoren op een leeftijd van 4 maanden.

 

De vacht van de Spaanse waterhond mag niet geborsteld of gekamd worden. De vacht vormt koorden wanneer deze langer wordt en wanneer het nodig is kan de ondervacht worden verwijderd met de handen, om de vacht te stimuleren koorden te vormen.

 

Om een Spaanse waterhond uit te brengen op de tentoonstelling geldt er een minimumlengte van de vacht van 3 cm en de maximale lengte waarmee een hond mag worden geshowd is 12 cm (gladgestreken 15 cm).

 

Wanneer u besluit de vacht van uw hond lang te laten groeien moet u rekening houden met extra verzorging van de vacht. Vaak gaat het niet 'vanzelf'.. Daarnaast brengt uw hond in de lange vacht extra vuil naar binnen (zand, takjes).

 

Oren:

 

In de oren van de Spaanse waterhond groeit ook haar, dit haar moet uit het oor worden verwijderd om te voorkomen dat de hond last krijgt van oormijten of oorontstekingen. U kunt het haar voorzichtig uit te gehoorgang verwijderen met uw handen, een aderklem (verkrijgbaar bij de dierenarts) of met een pincet.

Na het verwijderen van het haar is het aan te raden het oor te reinigen met een daarvoor bestemde oorcleaner.

 

Ogen:

 

De ogen van de Spaanse waterhond kunnen stofdeeltjes en vuil opvangen wanneer de vacht van de hond langer is. Het is aan te raden de ogen iedere dag te controleren op vuil, er kunnen zich ook haren in de ogen bevinden die u moet verwijderen van het oog. Mocht er een traanstreep aanwezig zijn dan kunt u deze verwijderen met een watje gedoopt in kokend water.

 

Gebit:

 

Door uw hond regelmatig op flostouwen en botten te laten bijten zou verdere verzorging achterwege gelaten kunnen worden. Mocht er extra verzorging van het gebit nodig zijn dan kunt u hiervoor naar uw dierenarts gaan.

Indien gewenst kunt u voor uw hond speciale hondentandpasta aanschaffen om het gebit te reinigen. Deze tandpasta is verkrijgbaar in de dierenwinkel of bij uw dierenarts.

 

Nagels:

 

Mochten de nagels van uw hond te lang worden dan kunt u deze knippen met een nagelknipper (speciale voor de hond). U kunt de nagels ook vijlen (dremel), hierbij moet u wel voorzichtig zijn.

© Todos Juntos