Epilepsie

Epilepsie



Helaas komt epilepsie voor bij de Spaanse waterhond, helaas bestaat er tot op heden geen genetische test om ouderdieren te kunnen testen.


Epilepsie is een aandoening waarbij herhaaldelijk epileptische aanvallen optreden. Als er een epileptische aanval optreedt vind er een ontsporing plaats van elektrische signaal overdracht in de hersenen. Als vervolg van deze storing vindt er een plotselinge en heftige ontlading plaats van groepen hersencellen, dit is te vergelijken met een kortsluiting, waardoor een epileptische aanval optreed.


Symptomen:

  • Voor de aanval: de periode voorafgaande aan een aanval wordt ook de 'aura' genoemd. Deze periode kan kort duren (enkele seconden), maar ook langer aanhouden (uren tot dagen). Als eigenaar merkt u vaak dat de hond zich anders gaat gedragen en onrustiger is dan normaal. Deze fase kan soms over het hoofd worden gezien, omdat de periode heel kort kan zijn of omdat de hond soms ligt te slapen voorafgaande aan een aanval.
  • De werkelijke aanval: een epliptische aanval wordt ook wel een ictus genoemd. De duur is vaak kort, van enkele seconden tot minuten. Symptomen die u kunt zien zijn: krampbewegingen met de poten, krampen over het hele lichaam, bewustzijnsverlies, omvallen, klapperen met de kaken, schuimbekken, vocalisatie (piepen, janken, gillen) en het verlies van urine en/of ontlasting
  • Na de aanval: de periode na de aanval wordt de post-ictale fase genoemd. Deze periode kan variëren in duur van enkele seconden tot enkele dagen. De aanval is voorbij, maar het gedrag van uw hond is vaak nog afwijkend. Vaak zijn is er sprake van onrust, piepen, vragen om eten, uitgebreid slapen, etc. De eigenaar herkent soms zijn eigen hond niet in het gedrag.


Ooraken epilepsie:

  • Primaire epilepsie: epilepsie waarbij geen oorzaak wordt gevonden na een volledig onderzoek wordt primaire epilepsie genoemd. Primaire epilepsie komt meestal voor tussen 5 maanden en 6 jaar leeftijd. Tussen de aanvallen door is uw hond gezond en vertoont normaal gedrag.
  • Secundaire epilepsie: dit is een vorm van epilepsie waarbij wel een oorzaak kan worden gevonden. In sommige gevallen kan de oorzaak worden behandelt, waardoor de epilepsie verdwijnt of beter te behandelen is.


Genetische testen voor epilepsie:

Helaas is het nog niet mogelijk om Spaanse waterhonden te testen op epilepsie. Er wordt echter wereldwijd wel onderzoek gedaan naar epilepsie bij (ras)honden. Het is dan ook aan te raden om bloedmonsters in te sturen voor genetisch onderzoek naar epilepsie, indien uw Spaanse waterhond een lijder is van primaire epilepsie. Hiermee kan hopelijk in de toekomst een genetische test wordeen ontwikkelt, waardoor we epilepsie bij de Perro de Agua Español kunnen voorkomen.


Lopende onderzoeken (waar u DNA materiaal naar kunt versturen):




© Todos Juntos