Verzorging
M.Ch. Todos Juntos Flori Cruz 'Goya' - © Hannie Warendorf / Todos Juntos

Verzorging


De Spaanse waterhond heeft van nature een krullende vacht. Wanneer de vacht langer wordt vormt deze koordjes. Minimaal 1 keer per jaar moet de vacht worden geschoren, maar vaker mag natuurlijk altijd! Hierbij moet de héle vacht eraf worden geschoren (ook op de staart en oren), om het rastypische uiterlijk te behouden. Er wordt dus geen model geschoren.

Het is aan te raden te investeren in een degelijk scheerapparaat, u zult hier veel plezier van hebben. Wij gebruiken een Aesculap Favorita II, waar wij erg tevreden over zijn.

De vacht van de Perro groeit ongeveer 1 cm per maand. Pups worden vaak voor de eerste keer geschoren op een leeftijd van 4 maanden.

 

De vacht van de Spaanse waterhond mag niet geborsteld of gekamd worden. De vacht vormt koorden wanneer deze langer wordt en wanneer het nodig is kan de ondervacht worden verwijderd met de handen, om de vacht te stimuleren koorden te vormen.

 

Om een Spaanse waterhond uit te brengen op de tentoonstelling geldt er een minimumlengte van de vacht van 3 cm en de maximale lengte waarmee een hond mag worden geshowd is 12 cm (gladgestreken 15 cm).

 

Wanneer u besluit de vacht van uw hond lang te laten groeien moet u rekening houden met extra verzorging van de vacht. Vaak gaat het niet 'vanzelf'.. Daarnaast brengt uw hond in de lange vacht extra vuil naar binnen (zand, takjes).

OGEN 

De ogen van de Spaanse waterhond kunnen stofdeeltjes en vuil opvangen wanneer de vacht van de hond langer is. Het is aan te raden de ogen iedere dag te controleren op vuil, er kunnen zich ook haren in de ogen bevinden die u moet verwijderen van het oog. Mocht er een traanstreep aanwezig zijn dan kunt u deze verwijderen met een watje gedoopt in afgekoeld uitgekookt water.

OREN 

In de oren van de Spaanse waterhond groeit ook haar, dit haar moet uit het oor worden verwijderd om te voorkomen dat de hond last krijgt van oormijten of oorontstekingen. U kunt het haar voorzichtig uit te gehoorgang verwijderen met uw handen, een aderklem (verkrijgbaar bij de dierenarts) of met een pincet.

Na het verwijderen van het haar is het aan te raden het oor te reinigen met een daarvoor bestemde oorcleaner.

NAGELTJES

Mochten de nagels van uw hond te lang worden dan kunt u deze knippen met een nagelknipper (speciale voor de hond). U kunt de nagels ook vijlen (dremel), hierbij moet u wel voorzichtig zijn. Wij maken gebruik van een Oster draadloze nagelvijl.

SCHEREN

© Todos Juntos

VOOR

© Todos Juntos

NA

© Todos Juntos

LANGE VACHT

© Todos Juntos

HALVERWEGE HET SCHEREN, ALLES WORDT OP ÉÉN LENGTE GESCHOREN..

TIPS

© Todos Juntos
© Todos Juntos
© Todos Juntos