Het ras
Ch. Todos Juntos Northedge Union Jack
MCh. Todos Juntos Flori Cruz 'Goya', © Alma Mandigers
Dicha © Todos Juntos
MCh. Todos Juntos Flori Cruz & Ch. Todos Juntos Northedge Union JackVoor sommige mensen met een allergie kan een Spaanse waterhond uitkomst bieden, maar zeker niet voor iedereen. Lees meer hierover onder het kopje ‘Hypoallergeen’. Wij raden dan ook altijd aan om eerst uitvoerig te testen of u niet allergisch bent voor de Perro, voordat u overgaat tot de aanschaf van een puppy. Dit om teleurstellingen te voorkomen na aanschaf van een Spaanse waterhond.

Het ras


De Spaanse waterhond, oftewel de Perro de Agua Español is een ras dat afkomstig is uit Spanje. De Spaanse waterhond is erkend door de FCI (Féderation Cynologique Internationale) sinds 1999 en het ras behoort tot rasgroep 8, de retrievers, spaniels en waterhonden.

Vroeger werden de honden ingezet als herdershond bij de schapen en geiten, als jachthond of diende zij als hulp voor de vissers. Ze moesten bijvoorbeeld netten naar de boot brengen die eraf waren gevallen en materialen opduiken.


De Spaanse waterhond is een rustieke hond. De Perro beschikt over een van nature  altijd krullende vacht, die minimaal 1 keer per jaar helemaal afgeschoren dient te worden. De vacht groeit ongeveer 1 centimeter per maand en vormt koorden als deze langer wordt.  Als huishond is het vaak praktischer om de vacht meerdere keren per jaar te scheren, zodat de vacht niet gaat vervilten (vorming van grote klitten).   Meer over de verzorging kunt u lezen op de pagina 'Verzorging'.


Tegenwoordig wordt de Spaanse waterhond voornamelijk gehouden als huishond. Het zijn erg intelligente en actieve honden, die de behoefte hebben om voor hun baasje te werken. De Spaanse waterhond houdt van afwisseling en is vaak onvermoeibaar. De Spaanse waterhond is een snelle leerling en ze zijn geschikt voor verschillende disciplines van hondensport (o.a. gehoorzaamheid, behendigheid / agility, waterwerk en flyball).

 

De Spaanse waterhond heeft een gevoelig karakter en de honden zijn baasgericht. Als de honden van jongs af aan goed worden gesocialiseerd, zullen zij zich in de regel ontwikkelen tot een lieve en sociale hond.   Van nature kunnen ze terughoudend zijn naar vreemden, maar familie en vrienden worden in de regel vrolijk opgewacht.


Over het algemeen zijn de honden sociaal en spelen zij graag met andere honden. In de regel gaat de omgang met kinderen ook goed. Vaak kunnen de honden prima met katten overweg na de juiste introductie in huis.

Veel Spaanse waterhonden houden er  van om te zwemmen en de meeste zijn dan ook uitstekende zwemmers.   Er zijn zelfs Spaanse waterhonden die  uitstekend kunnen duiken.

© Todos Juntos