prcd-PRA

prcd-PRAprcd-PRA staat voor progressieve retina atrofie. PRA is een erfelijke oogafwijking die voorkomt bij verschillende hondenrassen, waaronder de Spaanse waterhond. Bij prcd-PRA is er sprake van een progressieve degeneratie van de retina, die op verschillende leeftijden kan starten. Dit betekent dat er een langzame verslechting optreedt van de retina (het netvlies). prcd-PRA veroorzaakt degeneratie van de retina cellen in het oog; aanvankelijk treedt er degeneratie op van de staafjes, waardoor er een  progressieve nachtblindheid optreedt. Uiteindelijk verliezen ook de kegeltjes langzaam hun functie in volledig dachtlicht en zal er complete blindheid zal optreden.   De meeste honden die  lijder zijn van prcd-PRA (genetisch PRA/PRA)  zullen volledig blind worden. Enkel Spaanse waterhonden die lijder (PRA/PRA)  zijn zullen blind worden ten gevolge van prcd-PRA, dragers  (N/PRA) en vrije honden (N/N) worden niet blind ten gevolge van prcd-PRA.

Er bestaat helaas geen behandeling voor honden die blind zijn ten gevolge van prcd-PRA .


prcd-PRA is een  genetische aandoening, die recessief overerft.  Dit betekent dat nakomelingen alleen lijder van  prcd-PRA kunnen worden als zij het ziekte-gen overerven van hun ouders.  In de onderstaande kruisingstabellen kunt u zien  wat voor  nakomelingen er geboren kunnen worden uit verschillende combinaties ouderdieren.

 

  • NN = vrij (blauw)
  • NPRA   = drager (paars)
  • PRAPRA = lijder (rood)


Er is een genetische test beschikbaar, waarbij Spaanse waterhonden getest kunnen worden via hun DNA. Hierbij is te bepalen of de honden vrij, drager of lijder (deze honden worden blind) zijn van prcd-PRA.   Het is belangrijk om ouderdieren te testen op prcd-PRA voordat er met de honden wordt gefokt.


Meer informatie over prcd-PRA kunt u nalezen op de website van OptiGen
N

N

N

NN

NN

N

NN

NN

Een combinatie van een vrije (NN) hond met een vrije hond (NN), geeft 100% vrije nakomelingen (NN)


N

PRA

N

NN

NPRA

PRA

NPRA

PRAPRA

Een combinatie van een drager  (NPRA) met een drager (NPRA), geeft 25% vrije nakomelingen (NN), 50% dragers (NPRA) en 25% lijders (PRAPRA)


PRA

PRA

N

NPRA

NPRA

PRA

PRAPRA

PRAPRA

Een combinatie van een drager   (NPRA) met een lijder (PRAPRA), geeft 50% dragers (NPRA) en 50% lijders (PRAPRA) als nakomelingen


N

PRA

N

NN

NPRA

N

NN

NPRA

Een combinatie van een vrije (NN) hond met een drager (NPRA), geeft 50% vrije nakomelingen (NN) en  50% dragers (NPRA)


PRA

PRA

N

NPRA

NPRA

N

NPRA

NPRA

Een combinatie van een vrije hond  (NN) met een lijder (PRAPRA), geeft 100% dragers (NPRA) als nakomelingen


PRA

PRA

PRA

PRAPRA

PRAPRA

PRA

PRAPRA

PRAPRA

Een combinatie van een lijder   (PRAPRA) met een lijder (PRAPRA), geeft 100% lijders  (PRAPRA) als nakomelingen

© Todos Juntos